logo


Címlap viráglexikon virágillemtan

virágillemtan Nyomtatás E-mail
Írta: Török Lajosné   

Színek szimbolikája

A mai modern világban virágok színeinek szimbolikájáról beszélni kissé idejemúlt kérdés, ugyanis a virágkötészet sokkal szabadabb, tágabb értelmezést képvisel, mint korábban. Alapvetően azonban érdemes megemlítenünk az egyes alapvető színek jelentését. Eszerint a fehér tisztaságot, ártatlanságot jelképezte, a zöld a reményt és a létezést, a vörös a szerelmet és a szabadságot, a sárga a hamisságot és az irigységet, a rózsaszín a szerelmet, a sötétkék a hűséget, a violaszín a barátságot és a vágyakozást, a fekete a komolyságot, a halált, a bánatot.

 

Hány szálat?

Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.

10 szál alatt páratlan számú szálból készíttessünk csokrot, 10 szál felett ez már mindegy.

 

Első randira mit illik?

Fiatal lányoknak illik fehér vagy halvány színű virágot ajándékozni. Az első találkozásokra még csak véletlenül se vigyünk tűzpiros virágot, - a szenvedély jelképét - mert nem biztos hogy valós érzelmeket tükröz.

 

Házastársnak mit illik?

Nőknek még csak véletlenül se ajándékozzunk háztartásban használatos tárgyakat, mint például edényeket, serpenyőt, vasalót, vázát, hajszárítót, alapvetően semmi olyat, ami a háztartási munkára asszociál. Ehelyett kedveskedjünk inkább személyes jellegű ajándékokkal.

Férfiaknál kerüljük a közhelynek számító ing, nyakkendő, zokni ajándékozását. Meglepetést okozhatunk például egy szép köntössel, after shave-vel, parfümmel, vagy egy üveg jó minőségű itallal.

Házassági évfordulóra szokás vörösrózsából készült csokrokat, virágkosarakat ajándékozni.

 

Vendégségbe mit illik?

Ha vendégségbe megyünk, illik a háziasszonynak virágot vinni, kárpótlásul fáradozásaiért, a háziúrnak egy üveg italt. Ha gyerekek vannak a családban, róluk se feledkezzünk meg. Apró játékokkkal plüss figurákkal, mesekönyvvel, netán egy kis édességgel hamar új kis barátokat szerezhetünk magunknak.

Vendégpár esetében mindig a férfi adja át a csokrot.

Idősebb hölgyeknek ne adjunk vörösrózsa-csokrot. Lehet sötétebb tónusú, rozsdavörös, lila, de ne rózsából.

A háziasszonynak illik a kapott virágot jól látható helyre állítani, kifejezve vele örömét, és egyúttal megtisztelve ezzel ajándékozóját. Tapintatlanságnak számít ha a háziasszony ezt elmúlasztja.

 

Babáknak, gyerekeknek mit illik?

Gyerekszületéskor és keresztelőkor apró szirmú virágokat illik ajándékozni.

Kislány születésekor apró rózsaszínű virágokból, kisfiú érkezésekor zöld, kék virágokból álló csokrot vigyünk.

Kórházi látogatáskor ne vigyünk virágot, majd csak az otthonira.

Ne vigyünk erős illatú virágokat, és ne maradjunk túl soká, mert az fárasztó a babának és a mamának is.

Nagyobb gyerekeknek köttethetünk különleges, játékos bonbon-csokrot is.

Családon belül pénzt ajándékozni megbocsátható, főleg ha gyerekekről van szó.

 

Keresztelőre mit illik?

A keresztelés színe a fehér, ilyen színű virágokból kérjük a csokrokat is.

A keresztelőre illik a templom oltárára fehér virágokból álló oltárdíszt tenni, amit illik ott is hagyni a keresztelő után.

 

Férfinak mit illik?

Ha férfinak köttetünk csokrot, sárga, zöld, kék, vagy sötétebb színekből kérjük azt, tetessünk bele zöldeket, bogyókat, terméseket, vagy akár például kisebb üveges italokat is beleköttethetünk a csokrokba.

 

Nászajándékba mit illik?

Mindennapos használati tárgyat illik nászajándékba ajándékozni, sőt az sem tapintatlanság, ha előtte megkérdezzük az ifjú párt, hogy minek örülnének a legjobban. Hiszen ezáltal ők maguk is elkerülhetik, hogy hasonló ajándékokat kapjanak.

 

Ballagásra, diplomaosztóra mit illik?

Legyünk tekintettel ballagó gyerekünk kívánságára, és ne erőltessünk rá hatalmas virágcsokrokat, ha nem szeretné.

Válasszunk inkább egy szál virágot, mely díszítésében illik egyéniségéhez, vagy lepjük meg olyan kerek csokorral, amely leszárítható, és évek múltán is kedves emlék marad.

Ha az írásos meghívásnak nem tudunk eleget tenni, legalább illik táviratban, levélben megköszönteni rokonunkat, ismerősünket.

Közeli családtagnak ballagás, diplomaosztó alkalmával szokás ajándékot is adni.

 

Vásárláskor mire érdemes odafigyelni?

Kérdezzük meg a boltban, hogyan lehet tartóssá tenni a vágott virágot illetve hogyan kell ápolni a cserepes növényt és az ajándék átadásakor osszuk meg az ünnepelttel.

Csak friss, jó állapotban lévő virágot vásároljunk ajándékba. A kókadt, tartás nélküli növény a vázában sem fog magához térni.

Ügyeljünk a külsőségekre! Rengeteg újfajta csomagolóanyag létezik, kérjük ki a virágkötő véleményét, hogy melyik illik leginkább az adott alkalomhoz, és persze a csokorhoz.

 

Átadás előtt mire ügyeljünk?

Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk az üzletben, ezt illik levenni, mielőtt átadjuk a virágot. Ez természetesen nem vonatkozik a nyitott csokrokra, ahol a csomagolóanyag része a kompozíciónak.

A kapott virágot illik azonnal vízbe tenni - és természetesen ennek maga a virág is jobban örül, mint ha megfeledkezünk róla.

 

Cserepes virágot?

Cserepes virágot nem igazán illik ajándékozni, legfeljebb csak közvetlen hozzátartozónak, családtagoknak, vagy virággyűjtőnek.

Szintén nem illik kaktuszt ajándékozni, kivéve ha az ajándékozott gyűjti azt.

 

Inkább kerüljük:

Kést, késkészletet nem illik ajándékozni, mert az harcot, haragot jelképez.

Vétek olyan ajándékot adni, ami hiányosságainkra, hibáinkra utal. Például dohányzásról leszokó illetőnek öngyújtót, vagy nőnek ránctalanító krémet ajándékozni.

Ne ajándékozzunk művirág-csokrokat, mert az ízléstelen.

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme NTChosting Valid XHTML and CSS.

© 2010 - 2018 - Flamingo virág-ajándék üzlet - 5081 Szajol, Erkel tér 9.

Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok kizárólag az oldal üzemeltetőjének írásos hozzájárulásával használhatók fel.