logo


Címlap hírek / újdonságok Itt a tavasz! - Megérkeztek üzletünkbe a vetőmagok, virágmagok

Itt a tavasz! - Megérkeztek üzletünkbe a vetőmagok, virágmagok Nyomtatás E-mail
Írta: Török Lajosné   
2010. március 09. kedd, 09:00

Itt a tavasz! - vetőmagok, virágmagok érkeztek A tavasz közeledtével megérkeztek üzletünkbe a jól ismert hazai Kertimag vetőmagok, virágmagok, dália gumók, valamint kardvirág hagymák. Bővebb információért látogasson el üzletünkbe!

 

KERTÉSZKEDÉS MÁRCIUSBAN

Általános tennivalók: ebben a hónapban a legfontosabb tennivalók a kiskertben a talaj-előkészítési munkálatok és a korai zöldségfélék vetése. Az ősszel felásott és megtrágyázott földet fellazítjuk, jól elgereblyézzük. Az ápolási munkálatokat könnyebben el tudjuk végezni, ha 1-1,2 m szélesre alakítjuk ki az ágyásokat. A sorokat általában 20-25 cm távolságra húzzuk, a retek, tépősaláta, hagyma vetéséhez. A korai karalábé 10-15 cm, a borsó 30-40 cm -es sortávolságra kerülhet. A vetésmélységnél általános szabály, hogy a vetőmag méreténél (átmérőjénél) 2-3-szor vastagabb földréteggel takarjuk be az elvetett magokat. Egyes növények fényre csíráznak (zeller, bazsalikom, körömvirág, kakastaréj, nyári ciprus, estike, bohócvirág, nyári viola), ezeket csak kézzel belenyomkodjuk a földbe és nem takarjuk be. A nagyon apró magvakat (zeller, rozmaring, citromfű, dohányvirág) ajánlatos kis szaporítóládába (vagy cserépbe) elvetni és miután megerősödtek kipalántázni végleges helyükre. A szaporítóládát takarjuk be fóliával vagy üveglappal, így egyenletesebben és gyorsabban kikelnek a magok.

A csonthéjas gyümölcsöket (kajszi, őszibarack) röviddel virágzás előtt ajánlatos metszeni. A csemeték őszi ültetése biztonságosabb, de tavasszal is ültethetünk rózsát, málnát, díszcserjéket, fagyra érzékeny csonthéjas termésű gyümölcsfákat. Tartsuk ültetés után nedvesen ezeket, hogy könnyebben megeredjenek.
Az enyhe tél miatt figyeljük az áttelelt kártevők megjelenését a növényeinken és idejében permetezzünk, még mielőtt elszaporodnának. Vetős előtt szükség esetén a talajt fertőtlenítsük.

Vetőmagok beszerzése: vetéstervünk alapján már most ideje beszerezni a szükséges vetőmagokat. Ajánlatos szaküzletekben vásárolni, ahol szakemberek segítenek, hogy a bőséges fajtaválasztékból melyik a legmegfelelőbb az igényeinknek. A fajta kiválasztásánál a betegségekre ellenállókat részesítsük előnybe, mivel ezek kevesebb permetezéssel is termeszthetők. A hibrid (F1) fajták vetőmagjai többe kerülnek, de általában jobb a betegség-ellenálló képességük és nagyobb a terméshozamuk, ugyanakkor intenzívebb termesztési viszonyokat igényelnek. Nem mindegy, hogy friss fogyasztásra, vagy tartósításra, tárolásra szeretnénk termeszteni az adott zöldségfélét, mivel más-más fajtát kell ehhez válasszunk. Vásárláskor figyeljük a csomagolóanyagon a vetőmag lejáratát (érvényességét) és a töltősúlyt. Lehet egy olcsónak reklámozott termék fele annyi töltősúllyal készült, mint egy pár Ft-al drágább, de dupla annyi vetőmagot tartalmazó tasak. A legfontosabb, hogy megbízható minőséget vásároljunk. Igaz, nem mindig a tasakban lévő mag a hibás egy-egy sikertelen termesztésnél. Mielőtt a mag minőségét okolnánk, végezzünk egy próbacsíráztatást nedves papíron, ahol egy pár szem maggal kipróbálhatjuk a csírázóképességet.

Korai vetésű zöldségfélék: márciusban, amint kissé szikkadt a talaj vethetjük a cukorborsót, kifejtőborsót (Rajnai törpe, Debreceni virágoszöld és Debreceni sötétzöld fajták), spenótot, madársalátát, petrezselymet. Ültethetjük a dughagymát és a tavaszi fokhagymát. A velőborsókkal (pl. Kelvedon csodája, Jubileum, Zsuzsi, Rondo, Jof) várjunk még április közepéig, mivel ezek érzékenyebbek a hidegre és megsínylik az alacsony hőmérsékletet a csírázási idő alatt. Javasolom a hüvelyestől fogyasztható cukorborsó (Toledo sugar és Frühe Heinrich fajták) vetését. A hüvelyük nem tartalmaz belső pergamenthártyát, kiválóak főzeléknek, vegyes köretnek. Palántaneveléshez vethetünk még zeller, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, uborka magokat. A tökfélék (uborka, dinnye, spárgatök) érzékenyek a hidegre és az átültetést sem bírják. Ezeket tápkockába vagy cserépbe vessük és a földlabdával együtt, óvatosan ültessünk majd a végleges helyükre a fagyok elmúltával, amikor 10-12 Celsius-fok fölé emelkedett a talaj hőmérséklete (április vége, május közepe).

A díszkertben vágjuk vissza a rózsatöveket. A tea rózsáknál az erősebb vesszőket 6-8 rügyre, a vékonyabbakat 2-3 rügyre kell visszavágni. Az elszáradt, beteg részeket gondosan távolítsuk el. Vigyázzunk arra, hogy a legfelső rügy mindig kifelé nézzen, hogy az új hajtások akadálytalanul nőhessenek. A futórózsákat, a rózsalugasokat is szabadítsuk meg a száraz, elöregedett karoktól. A fiatal hajtásokon hagyjunk 15-20 cm-enként egy rövidre metszett csapot, amiből a virágot viselő hajtás tör majd elő. Az alanyból kinövő vadhajtásokat tőből távolítsuk el.

Forrás: kertimag.hu

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme NTChosting Valid XHTML and CSS.

© 2010 - 2018 - Flamingo virág-ajándék üzlet - 5081 Szajol, Erkel tér 9.

Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok kizárólag az oldal üzemeltetőjének írásos hozzájárulásával használhatók fel.